“Estava pregant: no deixis que ningú em mati” – Oleksandr Usyk sobre la vida a l’exèrcit ucraïnès

Oleksandr Usyk, el campió mundial de pes pesat de la FIB, l’AMB i l’OMB, és un dels lluitadors més grans del planeta, però no li fa vergonya expressar la por que va sentir aquest any com a soldat a l’exèrcit ucraïnès. Poc després que Vladimir Putin desencadenés l’atac de Rússia a Ucraïna el 24 de febrer, Usyk i el seu amic Vasiliy Lomachenko, un altre dels millors boxejadors del món, es van unir a l’exèrcit. Però mentre patrullava pels carrers, portant una metralladora en lloc de guants de boxa, la por es va apoderar d’Usyk.

“Cada dia hi era”, diu, “estava resant i demanant:” Si us plau, Déu, no deixis que ningú intenti matar-me. Si us plau, no deixis que ningú em dispari. I si us plau, no em feu disparar a cap altra persona”.

Usyk ha estat a Londres aquesta setmana per promocionar la seva represa tardana el 20 d’agost contra Anthony Joshua, a qui va vèncer de manera tan convincent per convertir-se en campió del món el setembre passat, i mira amunt després d’haver fet aquesta admissió sincera. “Però si m’hagués sentit en perill, si sento que la meva vida o la meva família estan en perill, hauria [matat un soldat rus]”.
Malgrat aquesta reacció tan humana en una zona de guerra, Usyk subratlla: “Realment no volia marxar del nostre país. No volia marxar de la nostra ciutat. En un moment donat vaig anar a l’hospital on els soldats van ser ferits i es van rehabilitar i em van demanar que hi anés, per lluitar [en Josué], per lluitar pel país. Van dir que si hi aneu, ajudareu encara més el nostre país en comptes de lluitar a Ucraïna”.

Usyk va abandonar la guerra a finals de març per començar el seu camp d’entrenament a Polònia, però aviat van sorgir imatges a les xarxes socials que suggerien que una de les seves antigues cases havia estat saquejada pels soldats russos invasors. “No era la meva antiga casa”, diu Usyk amb calma. “És la meva casa habitual a Vorzel. Aquella casa em pertany i sí, és veritat. Els soldats russos van irrompre. Van trencar coses i van fer una mena d’espai habitable i es van quedar una estona.

“La meva família no és a Ucraïna, però molts dels meus amics propers encara són al país. Estic en contacte amb ells cada dia. Els pregunto, perquè és molt important per a mi, com es senten? Estan en un lloc segur? Vull viure allà i just després de la lluita tornaré a Ucraïna”.

Tornarà com a soldat? Usyk sacseja el cap perquè sap que el seu lloc com un dels homes més famosos d’Ucraïna significa que “ningú em deixarà anar al front. Però molts dels meus amics propers estan en primera línia. Els estic donant suport i amb aquesta lluita vull aportar-los algun tipus d’alegria entre el que fan”.
La ira d’Usyk cap a Rússia és evident. Els seus ulls se’m fixen amb una mirada d’acer quan esmento la lectura d’un jove soldat rus capturat a Ucraïna. Era un fan de la boxa que admirava Usyk i Lomachenko i va dir que la seva percepció de la invasió va canviar quan es va adonar que dos combatents tan significatius s’havien allistat a l’exèrcit ucraïnès. Usyk s’arronsa d’espatlles i es concentra en la propaganda que s’està transmetent a les cases russes comunes.

“No crec el que diuen perquè no mostren el que és cert al seu país. Estan bombardejant soldats. Estan bombardejant batallons de l’exèrcit. Però no mostren les bombes aterrant a cases de civils o hospitals. Fa dos dies a Kíev una bomba va caure a la casa on vivien els civils. Fa dos dies un coet va aterrar en un centre comercial de Kremenchuk on hi havia tota la gent normal. Els seus soldats diuen a la televisió que [els ucraïnesos] s’estan disparant. Així que no em fio del que diuen”.

Se sent prosaic trencar amb la guerra i preguntar a Usyk sobre Joshua. Però conservar els seus títols significarà molt per a la gent d’Ucraïna i aquest pes de responsabilitat dóna un avantatge tranquil a la seva avaluació de l’home que va vèncer tan exhaustivament l’any passat. Era només la seva tercera lluita com a pes pesat, després d’haver passat de la divisió de pes creuer on era un campió indiscutible, però Usyk es va mostrar imperturbable quan es va enfrontar a un home molt més gran i poderós.

Insisteix que Joshua mai el va fer mal i celebra la idea que el lluitador britànic boxejarà de manera molt més agressiva a l’agost. “Deixeu-lo pensar en això”, diu Usyk sobre l’especulació que Joshua té la intenció d’intentar noquejar-lo. “Deixa que ho desitgi”.

Usyk sap que té molt més talent natural que Joshua, amb habilitats superiors, i creu que serà encara millor a la represa. “He vist la primera lluita moltes vegades amb tot el meu equip. Mirem els errors que he comès i els treballarem per assegurar-nos que no els tornem a cometre. No penso en [Joshua] i realment no m’importa si té una nova tàctica o un nou entrenador. Només estic pensant en mi. Estem treballant molt, ens plantem nous objectius i amb l’ajuda del Senyor serem millors”.
Quan li pregunto si va trobar Joshua previsible al ring, Usyk assenteix. “Sí.”

El tall de cabell del campió és menys previsible: amb el costat dret del cap afaitat i el costat esquerre semblant a una pinta brillant. “És un tall de cabell de guerrer cosac ucraïnès tradicional”, diu Usyk