LIV ha pagat molts diners pels golfistes que han passat el millor. Els saudites els importarà?

LIV ha pagat molts diners pels golfistes que han passat el millor. Els saudites els importarà?
Se suposa que el rentat esportiu no té sentit comercial. Allà rau la raó per la qual cap empresa que funcioni normalment no va creure oportú invertir centenars de milions de dòlars en un pla d’interrupció del golf. El Fons d’Inversió Pública (PIF) de l’Aràbia Saudita pot intentar canviar el nom d’un regne per al qual l’assassinat d’un periodista i les atrocitats dels drets humans són punts de referència típics amb el benefici d’un pou d’efectiu aparentment sense fons. Si el PGA i el DP World Tours es troben embolcallats en un joc comercial llarg amb la sèrie LIV recolzada per l’Aràbia Saudita, saben que es veuran superats.

Els esdeveniments dels darrers dies, però, van servir com a recordatori de l’avantatge que els jugadors d’una certa anyada han tret als saudites amb regals. Hi ha motius per reflexionar sobre el punt en què el PIF –que per definició és responsable davant algú– reflexiona sobre el valor dels golfistes que han caigut cap a la irrellevància. Arribarà el dia de comptes. Només és una qüestió de quan.
LIV va anunciar comprensiblement la persuasió d’Henrik Stenson de les funcions de capitania de la Ryder Cup. Aquest va ser un cop al cos infligit per Greg Norman contra l’establiment anti-LIV del golf. El comportament de Stenson i els seus representants és descoratjador; havent acceptat liderar Europa contra els Estats Units l’any vinent a Roma, tenia l’obligació contractual de mantenir-se lluny de LIV. Si el suec i la seva direcció sabien que un canvi de pla era possible tot el temps, o fins i tot utilitzaven la capitania per aprofitar-ho, haurien d’avergonyir-se. Si aquesta cadena d’esdeveniments va prendre Stenson per sorpresa, hi ha una gran quantitat d’ingenuïtat en joc. En una declaració pública increïble, el campió de l’Open de 2016 va intentar pintar-se com una víctima que d’alguna manera va quedar fora del paper del capità tot i voler combinar-ho amb les aparicions de LIV.

En el que Norman, la figura de proa de LIV, no voldrà centrar-se és que les actuacions de Stenson durant el curs han caigut d’un penya-segat. És un triomf en aquests dies si trenca 72. Des de la novena quota a l’Open dels Estats Units del 2019, el rècord més important del jugador de 46 anys diu: T20, tallar, tallar, tallar, T38, T64, tallar, tallar, tallar, tallar. No ha guanyat des del 2017. Stenson té un propòsit per a LIV en termes de declaració, però no afegeix res en un sentit esportiu. I, tanmateix, se li garantirà almenys 120.000 dòlars (100.000 £) per cada torneig a més d’una quota d’inscripció que suposadament valdrà desenes de milions.

Stenson entra en una categoria que inclou altres conversos de LIV com Ian Poulter, Lee Westwood, Phil Mickelson, Paul Casey, Sergio García, Graeme McDowell, Martin Kaymer i Charl Schwartzel. Els seus millors dies estan darrere d’ells.
Louis Oosthuizen estava contemplant la jubilació abans que el xec de LIV li pengéssin sota el nas. La gran glòria de Brooks Koepka del 2018 i el 2019 sembla com si fa tota una vida. L’actuació Open de Bryson DeChambeau va suggerir que les històries de la seva mort poden ser exagerades, però la lesió ha reduït el seu protagonisme. DeChambeau, com Patrick Reed, va tenir motius per buscar la sortida del PGA Tour, la qual cosa significava que l’opció LIV estava perfectament cronometrada.

Norman va utilitzar els deures dels mitjans a l’esdeveniment inaugural del LIV per admetre que havia esperat tres dècades per presentar un repte al PGA Tour. Per a ell, això és personal. Finalment, l’australià va trobar una entitat prou rica per finançar el seu somni. Encara millor per a Norman és que se li paga un sou exorbitant per viure-ho.

La imatge més àmplia inclou escenes de festa en un jet privat. Inclou Pat Perez que apareix amb una samarreta amb un disseny de bitllets d’un dòlar. Hi ha agents, empreses de relacions públiques i caddies que recullen petites fortunes a l’esquena d’un model que no té cap finalitat competitiva.

LIV pot fer tants sorolls com vulgui sobre els possibles socis de difusió, les obertures de jocs d’atzar i la venda de franquícies d’equips, però l’aspecte inevitable actual és d’oportunistes que han utilitzat les ambicions de golf de l’Aràbia Saudita per cobrir-se les butxaques. Els drets i els errors de prendre aquesta opció es poden debatre, però molt més intrigant és durant quant de temps el PIF es conforma amb oferir tanta generositat. Si Mohammed bin Salman sent que s’està aprofitant del futur no semblarà bonic per als golfistes LIV.
La validació de l’enfocament de LIV arribarà si, com s’ha especulat, es pot acordar un acord amb el recentment coronat campió de l’Open, Cameron Smith. Un intercanvi ferotge entre les emissores australianes la setmana passada va posar èmfasi en l’escala de la reacció que Smith, que té una reputació fins ara impecable, pot rebre a casa seva si s’enfronta.

La necessitat de LIV d’afegir un jugador d’aquesta posició suposarà una oferta molt superior als 100 milions de dòlars en direcció a Smith. És un acord que es guanyaria el ridícul a qualsevol altra sala de juntes. El PIF ha d’assegurar-se que no és de qui se’n riu.