“Podria haver estat un Mo Farah”: un boxejador traficat va negar la seva oportunitat a la glòria olímpica pel Ministeri de l’Interior

“Podria haver estat un Mo Farah”: un boxejador traficat va negar la seva oportunitat a la glòria olímpica pel Ministeri de l’Interior
Un talent prodigiós amb l’empenta i l’ambició d’arribar al cim, quan Kelvin Bilal Fawaz va tenir l’oportunitat de representar l’equip GB com a boxejador als Jocs Olímpics de Londres del 2012, va ser un somni fet realitat.

Traficat de petit des de Nigèria al Regne Unit i forçat a la servitud domèstica, Fawaz va tenir l’oportunitat de tenir la glòria olímpica al lloc que ara anomenava casa.

No obstant això, mai se li va donar l’oportunitat d’ocupar el seu lloc a l’escenari mundial.

En canvi, el Ministeri de l’Interior es va negar a donar-li el visat de treball que necessitava per a la perspectiva d’una carrera professional de boxa i va haver de rebutjar la invitació de l’equip GB per participar tant als Jocs Olímpics de 2012 com de 2016.

La setmana passada, Fawaz, juntament amb milions d’altres aficionats a tot el país, va veure com Sir Mo Farah, que va aconseguir l’estrellat mundial guanyant dos ors als Jocs Olímpics de 2012, abans d’afegir una altra parella a Rio el 2016, va revelar que ell també va ser traficat. servitud domèstica de Somàlia quan era nen.

Farah també va revelar que el seu nom real era Hussein Abdi Kahin i que des de llavors viu sota una identitat falsa. Però tot i que el govern britànic ha deixat clar que la ciutadania de Farah no està amenaçada, Fawaz va dir que el seu propi cas mostrava la realitat de la majoria de les víctimes del tràfic.
“Veure Mo Farah revelar el seu calvari de tràfic durant l’última setmana ha generat molt de dolor”, va dir Fawaz. “És impossible no comparar les nostres vides i preguntar-nos què hauria estat si només m’haguessin donat les oportunitats que se li van oferir”.

Al llarg de la seva vida adulta, Fawaz ha viscut en un estat de llimb migratori, li ha negat l’oportunitat de treballar, ha estat detingut dues vegades en centres de detenció d’immigrants i ha corregut el risc de ser deportat forçat a Nigèria, un país que s’ha negat a acceptar la seva ciutadania o a emetre-li un passaport.

“El trauma de ser tractat i explotat no desapareix, viu amb tu cada dia”, va dir. “Mo Farah és una llegenda de l’esport, però he vist desaprofitar el meu propi talent i perdre la meva oportunitat de convertir-me en olímpic. Tot i que el Ministeri de l’Interior ha acceptat que era una víctima del tràfic de nens, m’han negat sense parar l’oportunitat de construir una vida i competir en l’esport que estimo”.

Després d’escapar dels seus explotadors i denunciar els seus traficants a les autoritats, Fawaz va passar temps a l’atenció i diu que descobrir la boxa va ser la seva salvació. Contra tot pronòstic, va ascendir a les files no professionals fins a capità de l’equip de boxa amateur d’Anglaterra.
Al llarg dels anys, alguns dels noms més importants de l’esport han apel·lat al Ministeri de l’Interior en nom seu, demanant que se li permeti boxejar professionalment, inclòs el promotor Frank Warren. L’antic campió mundial de pes ploma Barry McGuigan li va oferir un contracte de 230.000 lliures el 2014 que no va poder signar perquè el Ministeri de l’Interior es va negar a resoldre la seva situació d’immigració.

El 2020, després d’una batalla de 16 anys amb el Ministeri de l’Interior, a Fawaz se li va concedir finalment un visat de 30 mesos després que el govern acceptés que era una víctima de tràfic de nens. Ràpidament va ser fitxat per MTK Global, una de les agències de gestió de boxa més grans del món.

Va lluitar dos partits com a professional, que va guanyar, abans que MTK tanqués després de les sancions del govern nord-americà contra el seu cofundador Daniel Kinahan, un presumpte cap del crim.

“Ara estic lluitant perquè els promotors em fitxan perquè diuen que als 34 anys sóc massa gran i que la meva carrera de boxa s’ha acabat abans de començar”, va dir Fawaz.

“Encara estic lluitant contra el Ministeri de l’Interior pel meu dret a romandre aquí més enllà del meu visat de 30 mesos i no em donaran documents per viatjar a l’estranger, on m’han ofert l’oportunitat de lluitar professionalment.

“No em poden deportar a Nigèria perquè el govern d’allà no reconeixerà la meva ciutadania, així que no entenc per què estan fent això. Encara estic en la pobresa, el meu futur encara és incert i tot a causa d’alguna cosa que em va passar quan era nen sobre la qual no tenia poder”.

Fawaz diu que la seva experiència és similar a la de moltes altres víctimes del tràfic de nens al Regne Unit que passen anys lluitant contra la immigració amb el Ministeri de l’Interior després d’haver escapat de l’explotació.

Va afegir: “La meva experiència demostra que si Mo Farah no hagués estat un tresor nacional i hagués aconseguit el que ha aconseguit, potser l’haurien tancat o deportat. Em fa mal al fons de l’ànima que estic veient la meva vida passar per mi i aquest talent que se’m va donar només es desaprofitarà. El meu somni era representar a l’equip GB i això m’han tret i no entenc per què”.

Quan era un adolescent i encara estava al sistema d’atenció, Fawaz va rebre condemnes per delictes lleus, com ara tinença de cànnabis, conduir sense assegurança i ruixar grafitis. Mai ha estat a la presó i mai ha rebut una condemna més dura que el treball comunitari.

No obstant això, el Ministeri de l’Interior va dir que els seus “extensos antecedents penals… s’afegeixen a les complexitats a l’hora de considerar el seu cas”. Segons l’anàlisi de les xifres governamentals de l’entitat benèfica de tràfic de nens ECPAT, només