Femení del Tour de França: Lorena Wiebes puja a la cinquena etapa mentre el grup d’accidents fa soroll

Femení del Tour de França: Lorena Wiebes puja a la cinquena etapa mentre el grup d’accidents fa soroll
L’etapa més llarga de la història moderna de les curses del World Tour femení va culminar amb una victòria per a la guanyadora de l’etapa més curta del Tour de France Femmes 2022, Lorena Wiebes de l’equip DSM.

La velocista holandesa, guanyadora de la cursa inaugural del circuit de 81 km als Camps Elisis diumenge passat, va impulsar la passada líder de la cursa Marianne Vos per aconseguir la seva segona victòria en la vigília d’un trio d’etapes de muntanya.

“Aquesta va ser l’última oportunitat per als velocistes, crec”, va dir Wiebes, i va afegir que va sentir pressió. “Estic molt content d’haver guanyat. L’equip va demostrar com som forts i va ser un autèntic esforç d’equip”.
L’etapa de 175,6 quilòmetres, que tenia gairebé 180 quilòmetres de llarg si s’inclou la zona neutralitzada de quatre quilòmetres a la sortida, va estar animada per una escapada de quatre corredors que finalment es va tancar a les carreteres que conduïen al peu de les muntanyes dels Vosges, a l’est. França.

“Per a mi, va ser la carrera més llarga que he fet mai”, va dir Wiebes. “Mai he fet 180 km, ni tan sols a l’entrenament. Va ser una etapa llarga, agitada fins a la final, però tot l’equip va fer una gran feina”.

L’escapada de quatre pilots, que es va concretar amb 142 km per córrer, estava formada per Victoire Berteau, Antri Christoforou, Emily Newsom i Anya Louw.

Mentre passaven per les carreteres ondulades de la Meurthe-et-Moselle, passant per autocaravanes, sistemes de so, banderes gegants i gent que feia pícnic a la carretera, l’escenari tenia un ambient de festival que era típic de qualsevol edició del Tour de França masculí.

Però a falta de 50 quilòmetres per a la carrera, un accident massiu va veure la meitat del camp embolicat a l’asfalt en un tram de carretera recta i el quartet de líders cada cop més optimista per mantenir-se clar fins a l’arribada a Saint-Dié-des-Vosges. Amb tants pilots a terra, alguns ferits i molts lluitant per tornar a marxar, la majoria d’ells van trigar uns quants minuts a tornar a començar.

“És realment horrible veure tantes noies a terra”, va dir la ciclista de l’illa de Man Lizzie Holden, que va a Le Col-Wahoo, després de l’etapa. “Veu alguns que no es mouen durant anys. És una bogeria i realment no és agradable de veure. Forma part de les curses de bicicletes, però encara hi tornem cada dia. De vegades tinc una mica de por al pelotó, així que després de coses així, tendeixo a contenir una mica més”, va admetre Holden.

Quan la pols es va calmar, la danesa Emma Norsgaard s’havia abandonat amb una sospita de fractura de clavícula, mentre que Silvia Persico, que havia començat la segona etapa de la general, a Vos, havia requerit un canvi de bicicleta i només es va incorporar al grup principal després d’una persecució prolongada.

Una altra de les falleres va ser l’excampiona nacional italiana, Marta Bastianelli, que va lluitar entre llàgrimes per reincorporar-se al pelotó principal.

Però quan s’acostaven a l’última pujada del dia, el Col du Haut Bois, el pelotó va agafar velocitat deixant Berteau i Christoforou sols amb el camp principal ara reagrupat i perseguits. Tot i que la parella va treballar dur per mantenir el lideratge, amb el pelotó rodant a una velocitat d’uns 60 km/h, la captura es va produir dins dels últims tres quilòmetres, acabant amb la seva fugida de 140 km i establint l’inevitable arribada a l’esprint.

“Les últimes tres etapes van ser força dures”, va dir Wiebes. “Tothom sent una mica les cames. L’any passat al Giro em vaig sentir més fresc després d’un parell de dies. Ha estat una cursa plena de gasos.

“Crec que és emocionant veure’l. Estic emocionat de veure què passa demà. Potser guanyarà un descans, i després ens dirigim a la muntanya i veurem la batalla pel GC”.