Kathryn Bertine: “Celebraré el Women’s Tour però també seguiré lluitant”

Kathryn Bertine: “Celebraré el Women’s Tour però també seguiré lluitant”
etapa inaugural del Tour de France Femmes als Camps Elisis. Observa com el recorregut ret homenatge a La Course, la cursa d’un dia que va tenir lloc del 2014 al 2021 i que va ser la precursora de l’esdeveniment reviscut de vuit etapes. Bertine va muntar l’edició inaugural el 2014. “Estic alegre i emotiva”, diu, la suau balbuceig de l’equip de comentaris britànic Ant McCrossan i Hannah Walker al fons. “Sé el que és córrer amb aquests llambordes exactes sota els pneumàtics”.

Però el moment és agredolç. “Més dolç que amarg”, diu. Bertine està encantada de celebrar la nova cursa de vuit dies alhora que es manté fidel a l’objectiu original d’un Tour de 21 dies a la paritat amb la cursa masculina. “Celebraré i continuaré impulsant el canvi, però queda molt camí per recórrer”, diu.
Bertine va formar part de Le Tour Entier, un grup de pressió que va formar el 2013 amb les companyes ciclistes Marianne Vos i Emma Pooley, i la triatleta Chrissie Wellington, dedicat a aconseguir un Tour de França femení. Ella diu que es van emocionar quan ASO, l’organització que dirigeix ​​el Tour de França, va implementar La Course tan ràpidament, trigant només 10 mesos a posar en marxa la primera cursa. Però aleshores el ritme del canvi es va estancar.

“Un dia va estar bé durant el primer any, però el pla original era que l’ASO afegiria de tres a cinc etapes addicionals cada any”, diu Bertine. “No només els vam mostrar com aconseguir la paritat, sinó que vam fer la major part de la feina per crear La Course”. Si haguessin seguit el pla original, assenyala, ja hauria hagut una gira completa de tres setmanes. En canvi, diu Bertine, van tenir vuit dies de cursa en els últims nou anys.
Però avui no és el dia per ser desagraït fins i tot pel ritme glacial del canvi, diu. “La gent dirà: “Agraeix el que tens”, però jo no subscric la filosofia de les molles de pa que les dones haurien d’agrair les molles del progrés. Sóc el gran fan de la cursa, però no sóc el més gran fan d’ASO”.

El canvi, creu Bertine, també s’hauria d’impulsar i recolzar de dalt a baix. “Hem de veure les dones amb el mateix seient a la taula al cim de l’esport i amb les mateixes posicions de poder on es prenen decisions, i el Tour de França és important perquè és la cursa de bicicletes més visible”.

ASO no ha reconegut públicament la implicació de Bertine en el canvi, però no es tracta d’ego per a ella. Se centra en el panorama general: “Vull que tothom sàpiga que pot crear canvis i compartir el crèdit és tan important per donar veu a tothom”.
A més de la seva tasca com a activista, escriptora i cineasta, Bertine ha fundat la Homestretch Foundation, una organització sense ànim de lucre que lluita per l’equitat en els sous esportius i ofereix allotjament temporal a esportistes que estan lluitant. Va amb freqüència amb els residents de Homestretch i Ava Fouts, una entusiasta del ciclisme d’11 anys. Què opina l’Ava del nou Women’s Tour? “El que més importa és que sap que existeix l’opció i veu competir al Tour de França com una possibilitat per a les dones”.

Li pregunto a la Bertine si coneixia la Grande Boucle Féminine Internationale, una altra cursa que va precedir l’actual Tour femení. Només ho va saber a través de la seva recerca a Le Tour Entier. “A més, no hi hauria hagut cap cobertura si hagués volgut veure’l”, diu. Li explico les meves pròpies experiències veient etapes als anys noranta mentre la cursa arribava al final. Com canviaven les dones als aparcaments i als lavabos públics quan participaven en la suposadament la carrera més gran del calendari professional.

Bertine continua parlant de les desigualtats que encara queden, no només en els dos Tours, sinó en el conjunt de l’esport. Els premis per al nou Tour poden ser la bossa més gran de l’esport femení, però és una dècima part del que guanyen els homes. La cobertura i la distància de la cursa també queden enrere. Es tracta de visibilitat i equitat, diu Bertine. Quan les dones recorren distàncies més curtes, la implicació és que no són capaços de fer més.

Tornem la nostra atenció a la cursa i tots dos estem recolzant que Marianne Vos es posi la primera samarreta groga del Tour de França Femení. “Estic recolzant totes les dones allà, però sobretot Vos pel seu lideratge, la nostra amistat i tot el que va fer per ajudar a aconseguir dones a Le Tour”.

Vos no es va emportar el primer maillot groc als Camps Elisis, havent d’esperar fins al segon dia de cursa. A la primera etapa es va perdre en l’esprint a la gran velocitat de Lorena Wiebes. La pilot holandesa de 23 anys forma part de la nova generació brillant que s’aixeca a les espatlles de gegants com Bertine i Vos, dones que van crear aquesta oportunitat davant més d’un segle d’oposició dominada pels homes.

Llavors, què passa per a la Bertine? El repte és senzill: “Seguir lluitant pel futur mentre celebrem el que tenim”. Gràcies en gran part a Bertine i al seu compromís incondicional amb la igualtat per al ciclisme femení, el moment de