Austràlia liderarà les nacions ciclistes en la lluita per millorar la seguretat després d’un impactant accident

Austràlia liderarà les nacions ciclistes en la lluita per millorar la seguretat després d’un impactant accident
Austràlia lidera un grup de nacions ciclistes que pretenen millors mesures de seguretat per evitar que es repeteixi l’horror accident als Jocs de la Commonwealth diumenge, quan el pilot anglès Matt Walls va ser catapultat per sobre de les baranes del velòdrom i entre la multitud.

El director de rendiment d’AusCycling, Jesse Korf, que es troba a Birmingham per als Jocs del 2022, va dir que estava parlant amb alguns dels seus homòlegs sobre la presentació d’un “front únic” a l’òrgan de govern, la Union Cycliste Internationale (UCI).
“No arribareu a un punt en què eliminareu els accidents de les curses de bicicletes”, va dir. “Però la gent passa per una barana, aquesta és una història diferent al meu cap”.

Durant l’última volta d’una eliminatòria de classificació per a la cursa de scratch masculina al Lee Valley VeloPark diumenge, Walls es va veure involucrat en un accident amb mitja dotzena de pilots. El medallista d’or de Tòquio 2020 va ser aixecat per sobre de la barana pel seu impuls i es va llançar a córrer cap als espectadors sorpresos. Walls va rebre atenció mèdica durant gairebé una hora abans de ser traslladat a l’hospital, però després va rebre l’alta amb ferides lleus.

Altres dos genets també van ser traslladats a l’hospital, mentre que els espectadors, entre ells una noia jove i un home cobert de sang, van rebre tractament per ferides. La resta de la sessió del matí es va cancel·lar.
“No és el primer pilot que passa per una barana o la primera pista on ha passat”, va dir Korf. El director de rendiment va indicar que Austràlia i altres nacions tenien la intenció de presentar una proposta a la UCI sobre millores obligatòries a les mesures de seguretat dels velòdroms.

“Tots sentim fermament que, des d’una perspectiva de seguretat, cal tenir en compte l’augment de les altures de les baranes o mirar una solució de plexiglàs o alguna cosa d’aquesta naturalesa”, va dir. “[Volem] fer una empenta perquè es consideri una cosa així, perquè no és la primera vegada.

“Les normes de l’hoquei sobre gel s’han establert de manera que hi hagi una paret de plexiglàs per protegir els atletes i els espectadors. Així que hi ha algun precedent en altres esports i sens dubte és una conversa que val la pena tenir”.

Diumenge, la ciclista britànica i cinc vegades campiona olímpica Laura Kenny va instar l’esport a fer més per evitar incidents d’aquest tipus. “Crec que els accidents empitjoren i és perquè les velocitats són cada cop més altes, les posicions són cada cop més extremes”, va dir.

“Potser hi hauria d’haver pantalles perquè [Walls] no hauria d’haver pogut passar per sobre i entre la multitud, això és molt perillós”.

El ciclisme en pista als Jocs Olímpics de Tòquio 2020 l’any passat també es va veure afectat per una sèrie d’accidents, inclòs un incident d’alta velocitat per a l’equip de persecució d’equips australians després d’un trencament estrany de manillar i una col·lisió entre els equips danès i britànic.
Korf va suggerir que l’esport havia de prendre més mesures per protegir els corredors. “El ciclisme no és massa diferent d’on va ser la Fórmula 1 fa una dècada, una dècada i mitja en termes d’avenços en equipament, tecnologia, seguretat i benestar dels pilots”, va dir. “S’estan fent passos, però hi ha molt més terreny que es pot cobrir i segurament es cobrirà en els propers anys”.

Austràlia ha patit una sèrie de contratemps a Birmingham. L’oferta de Matthew Glaetzer, el dos vegades campió del món de velocitat, per defensar la seva corona de keirin als Jocs de la Commonwealth es va desfer dissabte amb un accident d’alta velocitat que va deixar l’anglès Joe Truman a l’hospital. El tasmània Josh Duffy va estar involucrat en l’incident diumenge, però va escapar amb petites rascades.

AusCycling va dir: “La seguretat dels pilots és el centre de tot el que fem per entrenar i preparar els nostres corredors per a la competició. “Mentre estem fent millores contínues, aquests són atletes increïblement poderosos que es mouen a gran velocitat i de vegades es produiran accidents”.

Malgrat aquests incidents, Korf va insistir que la moral de l’equip era alta, ajudat per les set medalles d’or que ja va aconseguir Austràlia al velòdrom. “L’equip ho està fent molt bé dins i fora dels taulers”, va dir. “En general, l’ambient és molt bo.”