Comuns a Commonwealth: el ciclista de Ghana Symonds construeix el seu propi llegat

Comuns a Commonwealth: el ciclista de Ghana Symonds construeix el seu propi llegat
Mentre els ciclistes més grans dels Jocs de la Commonwealth van volar per Wolverhampton amb les seves superbikes de 10.000 £, amb l’olor de la glòria als seus nas, un porter de 48 anys de les Cases del Parlament estava fent tot el possible per mantenir-se al dia, i, en el seu petit, manera, per crear un llegat propi.

Mentre que l’australià Rohan Dennis va guanyar l’or a la contrarellotge en 46 minuts i 21.24 segons, amb l’anglès Fred Wright i el gal·lès Geraint Thomas, la plata i el bronze respectivament, el ghanés Chris Symonds podria sentir-se molt orgullós de la seva actuació, tot i haver acabat 16 minuts enrere.
No només perquè Symonds, que l’any vinent farà 50 anys, tenia homes de més de la meitat de la seva edat al darrere, ja que va quedar 47 de 54. sinó també perquè s’ha mantingut en forma des de casa seva a Edmonton fins al Palau de Westminster, on treballa com a porter, responsable tant de la seguretat com de la cerimònia.

“El viatge cap a la feina és d’unes 12 milles amb una bicicleta de rodalies híbrida”, va explicar després, flanquejat per la seva dona eslovaca Lucia i els seus fills Jakub i Lukas. “Intentes fer un cap de vapor, però no és fàcil amb tots els semàfors”. La seva bicicleta no està aparcada a la Cambra dels Comuns, però. “És més segur a la Cambra dels Lords, per ser honest!” Ell va dir.
Preguntat sobre la seva feina, Symonds tenia un lluentor als ulls mentre explicava: “He estat porter durant 20 anys, des que Gordon Brown i David Cameron eren primers ministres. Mantenim les portes de la cambra, per assegurar-nos que gent com tu no entri. He prohibit l’entrada a algunes persones famoses, però millor que no digui qui”.

Symonds pot competir als Jocs de la Commonwealth perquè el ciclisme és un esdeveniment obert sense temps de classificació. No tothom està content amb l’Eric the Eels en bicicleta a Birmingham. Però Symonds, que va néixer a Londres d’un pare anglès i una mare de Ghana, creu que ell i altres estan inspirant la propera generació de corredors d’Àfrica i d’altres llocs que no creuen necessàriament que el ciclisme sigui per a ells.
“Les Commonwealths tenen un espectre complet d’atletes i, si els països es desenvolupen i s’acompanyen d’Austràlia i Gran Bretanya, necessiten aquest tipus de curses per aprendre”, va dir Symonds, que és el ciclista de carretera més antic d’aquests Jocs. “Com muntar una bicicleta. Quines rodes utilitzar. Tot aquest tipus de coses. Programes de formació.

“Cal fer aquests esdeveniments per millorar i millorar. Així que potser d’aquí a 10 o 20 anys, potser les nacions més petites podran competir amb les nacions més grans”. Un lloc per sobre d’ell hi havia un altre creador de la història, Jim Horton, de 46 anys, que es va convertir en el primer ciclista que va competir per les Illes Malvines. La seva velocitat mitjana era de 35 km/h, molt més lenta que Dennis, que va girar al voltant del recorregut a 48 km/h. Però, com va assenyalar després Horton, la seva bicicleta de 2.700 lliures esterlines era la més pesada del camp, mentre que la posició de la seva palanca de canvis significava que havia d’ajustar la seva posició de conducció per canviar-les.

“Estic segur que estic vivint el somni”, va dir. “Crec que hi ha un lloc per als Jocs de la Commonwealth, crec que hi ha un lloc per als aficionats que entrenen molt i arriben al cim del seu joc. Crec que aquest és el lloc exacte per a això. Crec que hi ha altres llocs per als professionals, les Grans Voltes, els campionats del món, aquesta és una casa per a tots dos, crec que funciona”. Horton també va revelar que s’havia acostat al seu ídol, Geraint Thomas, per desitjar-li tot el millor. Tanmateix, no va ser el millor dia per al gal·lès, ja que es va estavellar en els dos primers minuts de la cursa després de patinar sobre la pintura de la carretera i contra una barrera.
“El reconeixement que vaig fer al trànsit, així que no hi ha barreres ni res”, va dir Thomas. “Així que estava pensant que és una esquerra arrasadora, però de sobte hi ha barreres al camí i les cames sobresurten i és com: ‘Oh merda’. Mai és senzill, oi? Tanmateix, l’estat d’ànim de Thomas es va alleugerir quan se li va preguntar sobre Symonds i Horton que competien. “Diuen que és un joc amistós, no?” Ell va dir.

“Ha estat bo barrejar-se amb tot tipus de nacions diferents. Sense falta de respecte, però d’algunes de les nacions de les quals ni tan sols he sentit parlar, ja ho sabeu, així que ha estat agradable. És estrany quan tens gent que entra al bolígraf demanant fotos contra les quals estàs competint. Però hi ha un gran ambient i un gran esdeveniment i estic molt content d’estar aquí representant Gal·les”. Symonds, per la seva banda, ja està pensant en la seva propera aventura de la Commonwealth.

Preguntat sobre si tornarà al Victoria el 2026, quan en farà 52, va mirar el seu entrenador. “Entrenador, tornaré?” va preguntar. “Quatre anys? Austràlia?” “Definitivament” va ser la resposta, mentre Symonds va esclatar en un somriure meravellós.