Marion Rousse celebra l’èxit del “Tour de França femení correcte”

Marion Rousse celebra l’èxit del “Tour de França femení correcte”
No hi va haver un, sinó dos moments històrics en l’esport femení el cap de setmana. El primer, com ja sabeu, va arribar a Wembley en una nit alegre pel futbol anglès; l’altre va ser en un cim de muntanya als Vosges francesos, on Annemiek van Vleuten va guanyar el Tour de France Femmes al Super Planche des Belles Filles.

L’holandesa de 39 anys va superar un problema estomacal per dominar completament les etapes de muntanya de la cursa de vuit dies. La seva superioritat sobre el pelotó va ser tal que només sis pilots van acabar a 10 minuts del seu temps de victòria general.
En certa manera, el resultat de la cursa va importar menys que l’avenç que representava. Les diferents encarnacions de la cursa femenina han patit l’exili, la falta de finançament i la burla, fins que finalment, després d’anys de reticències, les promotores del Tour, ASO, es van veure maltractades per llançar l’esdeveniment d’enguany.

Hi ha altres curses femenines importants: el Women’s Tour a Gran Bretanya i el Giro Donne a Itàlia, però el Tour de França és el cim de l’esport, l’aparador mundial del ciclisme d’elit. Ara s’estan planejant fer que el Tour Femmes sigui més gran, millor i significativament més competitiu.

Mentre que el Tour masculí ha sobreviscut a guerres mundials, pandèmies i escàndols de dopatge paralitzants, el ciclisme femení ha existit en un interior esportiu. És un gran mèrit d’aquells atletes i activistes que van pressionar tant, durant tant de temps, que Van Vleuten va poder pujar, amb un maillot groc, al podi final.

El que va començar a l’ombra de l’Arc de Triomf i va acabar en una pista de grava va ser només el començament. “Sempre vaig estar segura d’una cosa amb aquesta cursa”, va dir la directora del Tour Femmes, Marion Rousse. “No va ser un regal el que estàvem fent al ciclisme femení, crear un Tour de França femení. Simplement s’ho mereixen i cada dia en veus la prova, amb diferents escenaris a la cursa. I tot i que és el primer any, és un Tour de França correcte, amb la caravana, la gentada, les pancartes, les banderes, és genial. Em fa calfreds quan ho veig”.

El Tour Femmes té tres anys més de contracte amb el patrocinador principal Zwift. “És important en aquest primer any veure l’acollida del públic, els mitjans de comunicació, l’audiència, els patrocinadors”, va dir Rousse. “No saben com aniran les coses amb una nova cursa, però ja és impressionant a tots els nivells. Fem que el ciclisme femení sigui part de la vida quotidiana. Hem assolit el repte i és evident que creixerà en els propers anys”.

Ja es parla d’augmentar el nombre de pilots a cada equip i de més dies de cursa l’any vinent, inclosa una contrarellotge individual i visitant els Alps i els Pirineus.

“Ja hem après molt”, va dir Rousse. “Hi ha algunes preguntes per respondre, algunes coses que podem millorar per a l’any vinent. Però tenint en compte l’èxit popular, la mida de l’audiència de televisió, l’interès per la cursa, la qualitat de la cursa, augmentarà en els propers anys”.
Però reconeix que hi ha problemes importants per resoldre per fer créixer l’esdeveniment. També ha d’establir una major profunditat a través del pelotó femení, i generar un major nivell de competició en tot el conjunt. Com que alguns corredors es prenen temps lliures per competir i d’altres que circulen gratis, cal fer una inversió més gran en els propis equips.

“Tot i que el ciclisme femení ha evolucionat, el model econòmic segueix sent fràgil”, va dir Rousse. “Segueix sent un entorn d’aficionats, segur, i s’espera que, gràcies a l’audiència, al fet que la cursa sigui a la televisió a 190 països d’arreu del món, i perquè és el Tour de França, s’animi els patrocinadors. per invertir en equips femenins”.
En un futur immediat, està clar que a partir d’ara el Tour de França de tres setmanes es transformarà en un festival de carreres de carretera d’un mes de durada, celebrant tant el ciclisme masculí com el femení. A mesura que es desenvolupa la cursa femenina, la globalització de la cursa masculina continua sense parar amb el podi de 2022 amb un guanyador danès, un subcampió eslovè i un veterà gal·lès, Geraint Thomas, que es va situar tercer.

L’èxit de Jonas Vingegaard va ser celebrat per milers d’aficionats als jardins de Tivoli de Copenhaguen, mentre que Tadej Pogacar es va dirigir directament al Tour Femmes per donar suport a la seva companya Urska Zigart, que córrer pel Team BikeExchange. L’any vinent la Gran Sortida masculina serà a Bilbao durant dues etapes recorrent el País Basc abans que el pelotó entri a França.

Mentrestant, el Tour Femmes començarà el 23 de juliol, ja que la cursa masculina finalitza a París i, segons Rousse, es mantindrà en el format actual d’una setmana de curses. “No es pot construir una cursa de 10 dies o tres setmanes al moment”, va dir. “Cal desenvolupar-lo progressivament. De moment són vuit dies”.